A PTS-Club kisvasúti és egyéb fejlesztéseiről!

Az alábbiakban a készülő új modellekről láthattok pár előzetes képet! Hangsúlyozom, hogy készülő modellek, tehát nem 100%-ban teljesek még! Ezek a fejlesztések folyamatban vannak, az elkészülésük várható időpontja egyelőre bizonytalan!

760mm fejlesztések: Mk48 (2000-es sorozat)Pár szó az Mk48 2000-es (dízel-hidraulikus) sorozatról:

1960-ban a győri RÁBA Magyar Vagon és Gépgyár a 12db M040 típusú (Mk48 1000-es sorozat) mechanikus erőátvitelű gép legyártása után kezdett az M041 - M042 típusú hidraulikus erőátvitelű gépek kifejlesztésébe. Az M041 - M042 típusjelű gépekből (Mk48 2000-es sorozat) összesen 39db készült a MÁV, 1db pedig a LÁEV számára, továbbá még 10db a csehszlovákiai kisvasutakra került.

A MÁV kezdetben a mozdonyokat Sárospatakra, Nyíregyházára, Kecskemétre, Békéscsabára és Szegedre állomásította, de azóta szinte az egész országot bejárták. Eleinte a mozdonysorozat néhány tagja közlekedett a Széchenyi-hegyi úttörővasúton is, de az ottani pályaviszonyok és a vonatterhelés nem tette lehetővé a mozdonysorozat közlekedtetését, így az ott szolgáló mozdonyokat is máshová állomásították.

Nagyobb változás a járműállományban csak a kisvasutak tömeges bezárásakor történt, ekkor részben a MÁV megmaradó kisvasútvonalain belül állomásították át őket, de sokat eladtak más erdei vasutaknak is.

A mozdonysorozat megbízhatóságát tükrözi, hogy több mint 50 év eltelte óta a hazai használatra legyártott 40 példány javarésze ma is használható állapotban van. (Forrás: kisvasut.hu)

760mm fejlesztések: Cax (győri kocsik)


Pár szó a győri gyártású Cax (később Bax) sorozatú nyitott peronos keskeny nyomközű személyvagonokról:

A kocsisorozat a MÁV megrendelésére készült 1949-ben a győri Waggongyárban, összesen 10db (egyes források szerint 12db) készült belőlük. A kocsikat a vasúttársaság a KGV (Kecskeméti Gazdasági Vasút) vonalára szánta, de 4db a budapesti Úttörővasútra is került. Később ez a 4 kocsi a MÁV Alföldi Kisvasútjára (a volt AEGV-re) került.

A kocsik III. osztályú, fapados kivitelben készültek, kályhafűtés és a kocsi közepén mosdó is volt bennük. Sorozatjelük eleinte Cax, majd a harmadosztály megszűnése után Bax. Ezekből a kocsikból sajnos mára már csak 1-1 darabot találhatunk.

760mm fejlesztések: Bax (debreceni kocsik)


Pár szó a debreceni gyártású Bax sorozatú zárt peronos keskeny nyomközű személyvagonokról:

A kocsisorozat 1956-58 között a MÁV Debreceni Járműjavítójában készült, összesen 35db. A kocsikat a MÁV főleg a Nyírvidéki és a Hegyközi kisvasút vonalaira szánta. Később, a '60-as évek végén a kocsisorozat jónéhány tagját poggyászkocsivá építették át a Hegyközi kisvasúton, majd a '90-es évek végén még 3-at Nyíregyházán.

A kocsik III. osztályú, fapados kivitelben készültek, kályhafűtés és a kocsi közepén mosdó is volt bennük. Sorozatjelük Bax. Ilyen vagonokat ma már szinte csak Nyíregyházán láthatunk.